2014. július 22., kedd

Padlizsankremleves

Az elmult hetekben erosen elhavazodtunk (ami csak azert vicces, mert itt 40 fok van, kiegett a szep angol gyep :)), nem maradt idom a recepteket begepelni es a sok fotozas mellett az etelek megorokitesere sem jutott energia. 
Remelem, hogy nem banjatok, ha kep nelkul hozok egy-ket finomsagot - idovel majd hozzatesszuk az idepasszolo fotot :) 

A levesrol annyit kell csupan tudni, hogy nalunk telt, illatos, izgalmas elso fogasnak bizonyult, az elkesziteni pedig pofonegyszeru. 

Hozzavalok
1 padlizsan
1 lilahagyma
2 gerezd fokhagyma
so, bors, kakukkfu
1 dl tejszin
extra szuz olivaolaj

Levesbetet
Kesudio (de lehet szeletelt mandula, tokmag... izles szerint ;))
2 kanal extra szuz olivaolaj
1 ek frissen facsart citromle

Elkeszites
1. Ahogyan a padlizsankremnel azt szokas (szoktatok csinalni?!), meg kell sutni a padlizsant. Meg szoktam szurkalni villaval (ha igazan jo kedvem van, akkor szimmetrikus abrat krealok bele :)), majd kb. 45 perc alatt sutopapirral belelt tepsiben vajpuhara sutom. Akkor igazan jo, ha a heja mar-mar megeg. 
Amikor ez kesz, akkor hagyom kihulni, hosszaban felbevagom es egy evokanallal kikaparom a husat. (amig megsul, meg tudom csinalni az ebed masodik fogasat :)) 
2. Amikor a padlizsan mar keszen van, akkor a lilahagymat egy keves olajon megpiritom, radobom a fokhagymat es azzal is piritom egy kicsit. Vegul hozzaadom a padlizsant, a sot, borsot es a kakukkfuvet is, majd felhuzom annyi vizzel, hogy kellemes allagu kremlevest kapjak majd. 
3. Amig fo, addig egy szaraz serpenyoben ovatosan megpiritom a kesudiot, vigyazva, hogy ne egjen oda (1-2 perc alatt megvan), majd az olivaolajat es a citromlevet kikeverem vele, es felreteszem. 
4. Amikor a leves felforr, lefedem, es kb. 10 percig hagyom meg foni, majd hozzaadom a habtejszint es osszebotmixerelem. Egyet forralok rajta igy, es kesz :)

Talalskor a leves tetejere szedem az olajos magvakat (hehe :)), es lopva pillantok Gabor arcara, aki tudom, hogy nagy orommel kanalazza be mindet :) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése