2014. december 1., hétfő

Luca napi safranyos buci

Avagy St Lucia Safranyos Bucija - A szuper szexi nev egy kecses, rafinaltan csabito kalacs kiletet hivatott femjelezni.
Barki el tudja kesziteni, es azt is megsugom, hogy ha nincs otthon safrany, vagy egeszen veletlenul kifelejtitek belole, akkor sincsen semmi tragedia :)
Szamos fotoval illusztralom ezt a bejegyzest, hogy minden mozzanat tokeletesen vilagos legyen, es helyre kis bucikat ehessetek az illatosan gozolgo forraltborotok melle :)

 
 


Hozzavalok (12 bucihoz)
300ml tej
0,5g safrany (ugye mar belatjatok Ti is, hogy enelkul is mukodik? :))
75g vaj, kockakra vagva
500g feher liszt (a tej minosegetol fuggoen ez akar 550-580 g is lehet!)
100g cukor
7g szaritott eleszto (vagy egy kocka friss)
1 nagy tojas plusz egy a keneshez
24 szem mazsola, afonya vagy aprora tort etcsoki

Elkeszites

1. Ontsd a tejet egy kis labosba, es ovatosan melegitsd addig, amig elkezd gozologni. Egy kis mozsarban tord ossze a safranyt, es szord a tejbe, majd add hozza a vaj-kockakat. Addig kavargasd, amig megolvad a vaj, majd huzd le a tuzrol es hagyd legalabb kezmelegre hulni.

2. Keverd ossze egy nagy talba a lisztet, a cukrot egy kiskanal soval es az elesztovel (nyilvan ha frisset hasznalsz, akkor annyival kevesebb tejet melegits, es a maradekban futtasd fel az elesztot).
Keverd el jol a szaraz hozzavalokat, es a kozepen csinalj egy kis feszket.
Abba csorgasd bele a kisse felvert tojast, es a langyos tejet.
Keverd ossze, majd kezdd el kezzel osszegyurni. Turelmesen es viszonylag sokaig (kb. 10 percig) kell gyurni, hogy tokeletes tesztat kapj vegeredmenyul - de minden ketseget kizaroan megeri!
Szoval addig gyurd, amig egy elasztikus, jo allagu tesztat kapsz. Banj batran a liszttel, mert nekem az eredeti recept szerint javasolt 500 g kevesnek bizonyult. Addig adagoltam, amig mar egyaltaln nem ragadt a kezemre a teszta.
Amikor szep, homogen tesztat talalsz a kezeid kozott, akkor abbahagyhatod a munkat es 1 orara eldughatod valami jo meleg helyre (en 2-3 osszehajtogatott pokroc ala szoktam tenni).



3. Miutan ketszeresere dagadt a teszta, egy picit
gyurd at, es szedd szet 12 egyenlo darabra.
Azutan egyszerre csak egy darabbal dolgozz, meghozza a kovetkezot csinald vele:
Gyurd gombocca, majd a kepen (jobbra) latott minta szerint sodorj a kezeddel kb 30 cm-es kigyot.
Ezt azutan ismeteld meg mind a 12 darabbal.



4. Eloszor tekerd fel a kigyok egyik felet az egyik iranyba, igy:

 

5. majd a masik feluket szepen alajuk, igy:


6. 12 egyenlo bucit kapsz eredmenyul:


7. Boritsd fel oket, keszitsd a kezed ugyebe a tojast a keneshez es a mazsolat, afonyat vagy aprora tort etcsokit:


8. Kend fenyesre a felszinuket:



 
9. es a spiral kozepebe helyezd el a kincseket :)
 
 
10. Tedd a bucikat sutopapirral belelt tepsire es ha meg van egy felesleges szabad orad, akkor fedd le olajjal megkent foliaval, hogy ne szaradjon ki es ujabb egy orat hagyd, hogy meg egyszer megkeljenek - de ha nincs ennyi idod, ahogyan nekem sem volt, akkor igy, ahogy vannak, told elomelegitett sutobe, es 15 perc mulva huzd elo onnan a piros teteju, illatos, gozolgo kalacskakat.

Mondjuk forralt borral, vagy egy bogre kakaoval eleg jo :)
Lady Berry











 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése